ATACUL DE PANICA - o experienta dureroasa

CABINET PSIHOLOGIC
ALEXANDRA GHEORGHE

str. Schitu Magureanu 27-33

sc. B, et. I, ap. 55 sector 1

Bucuresti

tel. 0735-548.829

 

Atacul de panica. Generalitati

Un atac de panica se caracterizeaza printr-un acces brusc si intens de frica sau anxietate. Aceste episoade pot deveni repetabile in special atunci cand revin conditiile care l-au declansat. O persoana care a avut un atac de panica intr-un anumit context, poate dezvolta fobii legate de acel context. Astfel, atacul de panica poate avea un impact major asupra vietii cotidiene daca nu se primeste tratament corepunzator si la timp. In cazurile grave se poate ajuge la autoizolare sau chiar depresie cu toate consecintele acesteia.

Exista insa posibilitatea ca o persoana sa manifeste atacuri de panica fara insa a dezvolta ulterior tulburarile legate de atacul de panica.

Adesea, primul atac de panica este declansat de boli fizice, un stres major, anumite medicamente, consum exagerat de cofeina sau chiar locuri aglomerate (magazine, stadioane) sau pur si simplu fara o cauza aparenta. Persoanele care au trecut printr-un atac de panica dezvolta frica de a mai trece prin aceasta experienta (anxietate anticipativa) si evita activitatile sociale (agorafobia). Aproximativ jumatate din persoanele care au tulburari legate de panica au agorafobie. Agorafobia este definita ca reprezentand anxietatea resimtita de subiect atunci cand se afla in locuri sau situatii din care ar fi dificil sau jenant sa iasa sau in care nu dispune de un ajutor din afara in cazul producerii unui atac de panica neasteptat. Izolarea interfereaza cu serviciul si cu relatiile interpersonale, in special cu rude si prieteni apropiati.

Fenomenele semanatoare cu atacul de panica pot aparea si in cursul altor tulburari anxioase, cum ar fi fobia sociala sau claustrofobia.

Desi atacurile de panica sunt relative asemanatoare intre ele, acestea pot avea loc in urmatoarele trei tipuri de situatii:

Atacurile de panica pot avea loc si noaptea, in somn. Se estimeaza ca cca. 50-70% dintre persoanele care au atacuri de panica ziua, se trezesc brusc din somn intr-o stare de anxietate, fara o cauza aparenta si pot avea toate simptomele unui atac de panica.

Totusi, mai greu de dus decat atacul de panica in sine sunt ingrijorarile si temerile legate de acesta (cu alte cuvinte, daca ne panicam ca o sa ne panicam). Acestea reprezinta contextul care readuce si sustine atacurile de panica. Aceasta se intampla atunci cand cineva are palme transpirate sau ii este cald iar acest lucru ii aminteste de atacul de panica de care se teme atat. Incepe astfel sa se teama ca nu cumva sa aiba iar un atac de panica. Toata aceasta anticipare il tensioneaza si provoaca, in final, chiar atacul de panica pe care incerca sa-l evite.

 

www.cabinetul-de-psihologie.ro www.cabinetul-de-psihoterapie.ro www.prosalv.ro www.boala-parkinson.ro www.desprepsihoterapie.ro www.cabinetpsihologic.eu atacul de panica homeopatie medicina naturista promotii reteaua medicala   www.outletdecopii.ro  www.hainecopii.store.ro

Magazin de haine pentru copii  

director web Web-List, Indexul site-urilor romanesti Adfree.ro - Promoveaza-ti site-ul gratuit! Cel mai cuprinzator director romanesc Promotii

Director Web Director SEO  

 

atacul-de-panica.ro Web analytics